Informatie over aansprakelijkheid tijdens onze fietstochten

Beste leden,

Helaas hebben we weleens valpartijen bij onze gezamenlijke ritten.
Tijdens zo’n incident kan schade ontstaan aan de fiets en fietskleding.
Volgens de wet kan je iemand alleen aansprakelijk stellen op het moment dat de schade ontstaan is, tijdens een sport/spel situatie, door een doelbewuste handeling. 
Op het moment dat er een auto bij betrokken is , is veelal de automobilist aansprakelijk te stellen (in ieder geval voor 50% van de schade).

Hieronder volgt wat uitleg …

Sport- en spelsituaties

Bij ongevallen in de wielersport kan de veroorzaker minder gemakkelijk aansprakelijk gesteld worden dan in andere situaties. Tijdens de wedstrijd of de training accepteren de deelnemers een bepaald risico dat er een ongelukkige manoeuvre of handeling kan plaatsvinden. De renner die de schade veroorzaakt hoeft niet in alle gevallen de schade die de mede renner lijdt te vergoeden. Er is dus geen wettelijke aansprakelijkheid tijdens deze sport- en spelsituatie. De aansprakelijkheidsverzekering biedt hier dan ook geen dekking. Dit is een risicoaanvaarding die de deelnemers tijdens het beoefenen van de sport aangaan.

Voorbeelden van niet gedekte aansprakelijkheidsschades

Je neemt deel aan een wedstrijd en rijdt met een aantal andere renners voor een sprint. De renner op kop slingert, waardoor een andere renner uitwijkt. Een valpartij is het gevolg waarbij jij schade hebt aan je fiets, helm en kleding. Dit is een schade die ontstaat tijdens de sport- en spelsituatie. De renners kunnen elkaar niet aansprakelijk stellen. Er is geen sprake van wettelijke aansprakelijkheid.